Ispod njegovih prstiju grmelo je na hiljade pesama

Autor Uklonimo barijere

Autor: Miloš Aranđelović

Uklonimo Barijere

Foto: Kuća dobrih ljudi

Sa velikom tugom sam primio vest da je  u 62. godini života preminuo legendarni basista Nenad Stefanović Japanac. Prijatelj, čovek, duša, osobenjak, duhovit, emotivac, umetnik, muzičar, producent i prvenstveno basista – i to najbolji na Balkanu.

Počeću ovu priču jednom anegdotom tamo negde oktobra 2016. godine kada je Neša došao u dom moje porodice pred trodnevno druženje i koncert koji nas je očekivao.

Moja supruga, koja nije muzičar, nije puno znala o njemu, kao ni većina ljudi koji se nisu profesionalno bavili muzikom. S obzirom na to  da ja volim da mi se muzičari koji sa mnom sarađuju potpišu na ploče iz moje kolekcije, upitao sam Zeleta Lipovaču da stavi autogram na  svoje albume, a moja supruga je na to  kroz šapat pitala:“A Japanac da potpiše?”.  Tada je u sobi odjeknuo smeh, a ja, kao poznavalac  njegovog opusa, odgovorih da bi to trajalo sigurno mesec dana, jer je Japanac u svom interesantnom životu odsvirao nekoliko hiljada albuma, i u studiju proveo i živeo više nego u svom domu.

Rodjen u Kruševcu 2. oktobra 1959. godine,  počeo je kao gitarista, kasnije je prešao na bas gitaru,da bi muziciranje na  tom instrumentu  digao na najviše moguće razine. Pronalazivši neverovatna rešenja za svoje deonice, ulepšao je albume najbitnijih izvođača sa ex-YU scene kao što su prvenstveno: Oliver Mandić, Bijelo Dugme, Bajaga, Piloti, Dušan Prelević, Viktorija, Dejan Cukić, Galija, Kerber i još hiljade njih…

Uklonimo Barijere

Foto: Wood RS

Upoznali smo se tamo negde početkom 2015, kada sam ga pozvao da se priključi bendu “Vizantia” (čiji sam pevač) u akciji ‘’Uklonimo barijere’’ što je obuhvatalo snimanje dve pesme za album i zajedničke promotivne koncerte. Na prvu smo  “kliknuli” i razumeli se, što je potvrdilo moje već visoko mišljenje o njemu kao profesionalcu. Za to, ne tako dugo, šestogodišnje poznanstvo postali smo jako dobri prijatelji, puni uzajamnog poštovanja i razumevanja, što je ispunilo i neka moja dečačka maštanja da Japanac bude deo i moje muzike.

Pored već jako dobro snimljenih pesama za naš album, Neša je odsvirao promotivni koncert “Uklonimo barijere’’ na Univerzitetu u Nišu, svirku povodom desetogodišnjice izdavačke kuće “Arte” i Live gostovanje na Radio Beogradu u emisiji “Druga strana računara”.

Uklonimo Barijere

Uklonimo barijere – Foto: Lična arhiva

Planirali smo i veliku ex-YU turneju sa svim izvodjačima sa albuma, no do toga nije došlo jer je Neša odlučio da je već odsvirao svoju veliku bajku vanserijskih melodija.

Otišao je 8.januara 2021. godine, tiho kao što je i živeo, ostavivši iza sebe mnogobrojnu porodicu, na hiljade prelepih melodijskih bas linija i mudrosti koje ćemo svi mi koji smo ga poznavali i voleli, zauvek pamtiti i prepričavati.

Povezane objave