HUMANA MIISIJA MLADIH STRČNJAKA

Autor Uklonimo barijere
Uklonimo Barijere

Foto: Lična arhiva

Procenjuje se da u Srbiji živi više od sedam stotina hiljada osoba sa nekom vrstom invaliditeta. Svi oni se svakodnevno suočavaju sa raznim preprekama. Grupa mladih inženjera odlučila je da to promeni i kreira aplikaciju koja ima za cilj da olakša svakodnevni život ljudi sa invaliditetom.

Odlazak na fakultet, posao, u banku, prodavnicu ili bilo koji drugi objekat, za osobe sa invaliditetom može biti pravi izazov, jer većina objekata nema adekvatne prilaze. Rešenje za ove probleme ponudio je startup Inclusio. Aplikaciju je osmislio Bojan Martinović, koji je na ideju došao pre pet godina.

–   Odrastao sam kao slabovid, susretao se sa izazovima koji su me motivisali da razmišljam o inovaciji koja bi olakšala svakodnevni život osoba sa invaliditetom. Nakon povratka sa studija u Italiji, posvetio sam se Inclusio projektu u potpunosti – kaže  idejni tvorac ove aplikacije.

Početkom prošle godine, Bojanu se na projektu pridružio Rastko Damnjanović, koji je zadužen za Business Development. Osim njih dvojce, tim čine tri softverska inženjera, dizajner office assistant. Inclusio je krajem prošle godine dobio podršku i u okviru startup akceleratora Univerzum, koji zajedno organizuju kompanija Mozzart i Univerzitet u Beogradu.

Uklonimo Barijere

Foto: Lična arhiva

–  Povezivanje sa startup zajednicom uvek je dobrodošlo. Na univerzitetu smo već upoznali nekoliko timova koji razvijaju zanimljive proizvode, a bilo je i kvalitetnih predavača, tako da se nadamo da će i nastavak programa biti koristan svim učesnicima. Posebno se radujemo saradnji sa mentorima, koji su eksperti u svojim oblastima i koji nam je značajno mogu pomoći da napredujemo u raznim aspektima – kaže Martinović.

Sistem koji ovaj tim razvija ogleda se u olakšavanju osobama sa invaliditetom da zatraže pomoć zaposlenih pre suočavanja sa potencijalno nepristupačnim ulaskom na javna mesta. Jedna aplikacija je instalirana na tablet uređaju i nalazi se unutar objekta, sa ciljem da obavesti kada osoba sa invaliditetom zatraži pomoć. Druga aplikacija namenjena je osobama sa invaliditetom, koje pomoću nje mogu da pronađu objekat, opišu svoj problem i zatraže pomoć kada se nađu ispred objekta.

Inclusio će se prvo predstaviti na domaćem tržištu, a u sledećoj fazi planiraju ekspanziju na zemlje regiona. Italiju vide kao mesto gde se prvo mogu probiti na tržište EU, s obzirom na to da je Bojan alumnista Politehničkog univerziteta u Milanu i kada je kontakt sa njima kao vodećom edukativnom situacijom već uspostavljen.

Uklonimo Barijere

Foto: Lična arhiva

Uz Inclusio platformu osobe sa invaliditetom prevazilaze poteškoće vezane za pristup objektu, pronalaženje dežurnog zaposlenog i javno komuniciranje problema i potrebe pomoći. Proizvod je istovremeno i podrška kompanijama da svim svojim korisnicima pruže jednak kvalitet usluge.

 

Autor: Sara Pruker

Povezane objave