GUPOAN – prozor u svet osobama sa autizmom

Autor Uklonimo barijere
Uklonimo Brijere

Foto: Lična arhiva

Udruženje za pomoc osobama sa autizmom GUPOAN nastalo je 2008. godine. Oformili su ga, kako to obično biva sa ovakvim udruženjima, roditelji dece sa autizmom. U Nišu je nastalo 2016. godine, kada su Ana i Predrag Lazarević, roditelji deteta sa ovim poremećajem, odlučili da pomognu sebi, ali i da poboljšaju položaj drugih osoba sa autizmom.

„Kada smo mi dobili dete – Tadiju, primetili smo vrlo brzo da se on razlikuje od svojih vršnjaka. Obraćali smo se mnogim ustanovama i doktorima, niko nije postavio dijagnozu autizam, već su smatrali da je reč o disharmoničnom razvoju koji će vremenom sam po sebi nestati. Ono roditeljsko u nama nas je, međutim, nateralo da nastavimo da istražujemo. Krenuli smo samoinicijativno na razne tretmane koji su zahtevali puno novca, puno vremena i davanja sebe.

Na svoju ruku smo upisali Tadiju u školu na Bubnju, gde je oberučke prihvaćen. Imao je svog defektologa, pedagoga, psihologa, išao je na individualne i grupne časove, a sve vreme je pohađao i vrtić pri predškolskoj ustanovi „Pčelica”. Time je Tadija u potpunosti imao inkluzivno obrazovanje.” –  priča nam majka Tadije Lazarevića, Ana.

Uklonimo Brijere

Foto: Lična arhiva

Upravo ta rana intervencija je dala rezultate. Tadija je danas pametan dečak, jedan od najboljih u svojoj generaciji, prepametan u mnogim oblastima i čak bolji od svojih vršnjaka, lepo vaspitan i kulturan. I što je najvažnije više nema simptome autizma.

To je bio taj prelomni trenutak u kojem su Ana i Predrag Lazarević odlučili da pomognu i drugoj deci. I tako su osnovali Udruženje za borbu protiv autizma „GUPOAN”.

„To je taj trenutak u kojem se osetiš da si sam, ne znaš ništa o autizmu, noćima i danima guglaš tražeći podatke koji će ti pomoći. Tada ti je najpotrebnija pomoć porodice, prijatelja, bilo koga ko će ti mnoge nejasne stvari pojasniti i ko će ti biti podrška. Osnivajući Udruženje, upoznali smo druge ljude, drugu decu, iz tih poznastava rađala su se prijateljstva, a najvažnije – rađala se međusobna podrška.” – govori Ana.

Udruženje GUPOAN zapravo vode roditelji, zajedno sa stručnim timom i volonterima koji rade sa decom, jer svako dete je individua za sebe. Za svako dete se pravi poseban plan. Oni zajedno rade, druže se, ispoljavaju svoje emocije , razgovaraju, mnogi od njih su sposobni da se školuju, čak i da dostignu visoke pozicije radeći.

„Naš stručni tim je kvalifikovan za ovakav rad. Svako dete ima svoju dijagnozu sa kojom dolazi u Udruženje, a stručni tim procenjuje njegove mogućnosti i njihova interesovanja, i trudi se da iz njih izvuče ono što je najbolje. U ovakvim slučajevima potreban je veliki rad, odricanje i razumevanje. Roditelji, pri tom, treba da budu svesni mogućnosti svog deteta i da mu pomažu onoliko, koliko ono dozvoljava. Na silu kod dece sa autizmom ništa ne ide”- kaže Ana Lazarević, potpredsednica Udruženja, i majka deteta sa autizmom.

U kontekstu ove priče Udruženje GUPOAN je ostvarilo saradnju sa Fakultetom za fizičku kulturu sa kojim radi projekat „Spretno dete”, tu je i radionica „Podrška u učenju” u kojoj su deca sa visokofunkcionalnim autizmom, zatim Likovno keramička radionica, a sve prate logopedi, psiholozi, pedagozi.

Udruzenje GUPOAN u Nišu je  poseban svet dece sa autizmom u kojem  oni, pored svojih vaspitača, psihologa pedagoga i ostalih strucnjaka, uče mnoge stvari, ali i dobijaju priliku da ispolje svoju nadarenost, koju najčešće okolina ne primećuje. Tu u tom svetu oni su sasvim normalna deca u svojim, ali i u očima vaspitača.

Uklonimo Brijere

Foto: Lična arhiva

Svega toga, naravno, ne bi moglo da bude da nije podrške nemačke organizacije „Help” od koje je Udruženje dobilo razboj, mašine za šivenje, laser…a sve to je veoma korisno u njihovom radu, razvijanju motorike i intelektualnih sposobnosti.

Jer autizam je razvojni poremećaj komunikacije i socijalne interakcije koji se javlja u ranom detinjstvu i traje do kraja života. Češće se javlja kod osoba muškog pola. Osobe sa autizmom imaju problem u učenju, počev od ranog usvajanja osnovnih navika pa do sticanja apstraktnih znanja i socijalnih veština. Smetnje su najizraženije u domenu komunikacije, u razumevanju i prihvatanju pravila i zahteva koje socijalne situacije postavljaju i usklađivanju sopstvenog ponašanja tim situacijama.

Upravo zbog toga je Udruženje GUPOAN, koje sa njima radi svakodnevno, njihov prozor u svet.

Autor: Sanja Klarić

Povezane objave