GOLBAL KAO PARAOLIMPIJSKI SPORT

Autor Uklonimo barijere
Uklonimo Barijere

Foto: Paralympic.rs

Golbal je sport namenjen osobama sa oštećenjem vida. Golbal je timski sport koji se igra u Evropi od 1946. godine kao igra koja je služila za rehabilitaciju veterana Drugog svetskog rata sa oštećenjem vida. Muški timovi se u golbalu na paraolimpijskim igrama takmiče od 1976. godine, a ženski od 1984. godine. Cilj igre je kotrljanjem ubaciti loptu u protivnički gol i pri tome ne primiti gol. Golovi su široki koliko i teren. Timovi imaju po šest igrača, od kojih po troje mogu da budu na terenu i koji su raspoređeni u zonama – jedan igrač je u centralnom delu, a još po jedan sa svake strane terena. Lopta je ispunjena praporcima koji omogućuju igračima da prate njeno kretanje, a igrači nose poveze preko očiju da bi bili u ravnopravnoj poziciji, tj. da ne bi videli ništa. Utakmica traje 14 minuta – dva poluvremena od po 7 minuta sa pauzom između njih od 3 minuta. Igra se odvija u tišini da bi takmičari mogli da prate loptu. Golbalom mogu da se bave sve osobe koje su klasifikovane po pravilima Međunarodne sportske federacije za slepe – IBSA (Paraolimpijski komitet Srbije).

Ovaj sport je razvijen i u Nišu.  Zahvaljujući golbalistima niškog Golbal kluba „Nais“, ovaj sport je promovisan u javnosti. Da su tim koji zaslužuje veliku pažnju još jednom su pokazali golbalisti Naisa, koji su osvojili srebro na Malme openu, jednom od najvećih turnira u paraolimpijskim sportovima. Nišlije su na putu do srebra u ovom sportu, namenjenom isključivo slepim i slabovidim osobama, savladale ekipe iz Austrije, Grčke, Britanije i Švedske (Jovanović, 2019). Verujemo da će srpski golbalisti donositi medalje i sa narednih velikih takmičenja.

Izvori:

Jovanović, M. Niški golbalisti osvojili srebro u Malmeu, Južne vesti, https://www.juznevesti.com/Sport/Niski-golbalisti-osvojili-srebro-u-Malmeu.sr.html, pristup 19.08.2021,

Paraolimpijski komitet Srbije – golbal, http://www.paralympic.rs/sportovi/golbal, pristup 19.08.2021.

 Autor: Dr Filip Mirić

Povezane objave