FILIP KLAIN, NASTAVNIK, POMAŽE DECI SA INVALIDITETOM

Autor Uklonimo barijere
uklonimo barijere

Foto:Lična arhiva

Filip Klain, nastavnik informatike i računarstva u OŠ ,, “Desanka Maksimović” u Čokotu i Medicinskoj školi ,,Dr Miodrag Lazić“ u Nišu, donirao je školi “Smeh i suza” u Aleksincu softver za slepe i slabovide učenike “Feel Maths“ koji će biti upotrebljen i u radu sa učenicima sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.
Posebno će se koristiti za individualne logopedske vežbe, individualne psiho-motorne vežbe i u neposrednom radu tiflologa sa slabovidom i slepom decom.
Defektolozi, oligrofenolozi, logopedi i tiflolozi škole će sarađivati na daljem usavršavanju i nadogradnji ovog matematičkog softvera.
A Filip Klain, kada su deca sa invaliditetom u pitanju, ne miruje.

– Upravo tako, zato što je ovoj deci pomoć najpotrebnija i njima ovakva pomagala mnogo znače, kako bi išla u korak u obrazovanju sa ostalom decom.
Ja sam školi „Smeh i suza“ u Aleksincu donirao sistem koji je unapređen, sistem koji je prvobitno bio napravljen za slabovidu decu sada je usavršen nekim vežbicama i za ostalu decu sa drugim vrstama invaliditeta. Imali smo u vidu sugestije nastavnika i roditelja, nadogradili sistem i sada je on upotrebljiv višenamenski. Deca su jedva dočekala da ja sistem donesem u školu i da ga probamo na licu mesta. Bila su presrećna i deca, ali i zaposleni jer im olakšava rad sa decom sa posebnim potrebama.

Uklonimo Barijere

Foto:Lična arhiva

Ovaj sistem Filip Klain je prvobitno radio za slabovidu decu, konkretno za Jakova koji pohađa školu „Desanka Maksimović“ u Čokotu. To je on osmislio i napravio zato što Jakov voli matematiku, da bi je lakše učio. Tim Filipa Klaina se je u međuvremenu potrudio da za školu „Smeh i suza“ u Aleksincu usavrši, i napravi novu verziju sistema koja pomaže deci da rade sa dugmićima i džojstikom, što im pomaže da uče neke stvari koje će im sigurno kasnije biti potrebne.

Sve što radi, Filip Klain radi bez nadoknade.
– Zadovoljstvo da pomognete nekome, kome je pomoć potrebna – posebno deci sa invaliditetom- zaista nema cenu. Lično mislim da i drugi treba da se potrude i da što više rade na toma da se ovakvi, i slični sistemi razvijaju i u budućnosti. Moj tim i ja trenutno radimo na nekim softverima koji će se koristiti na mobilnim telefonima i taj softver ćemo donirati slabovidom učeniku Jakovu u školi „Desanka Maksimović“ u Čokotu.

uklonimo barijere

Foto:Lična arhiva

Filip Klain se inovacijama bavi još od fakultetskih dana, a čim je dobio prvo radno mesto u OŠ „Desanka Maksimović” u Čokotu napravio je novi školski sajt preko koga se i danas šalju obaveštenja nastavnicima, roditeljima i učenicima. Potom je napravio sistem za ozvučenje i automastko zvonjenje kojim se muzika za vreme odmora automastki pušta i na početku nastave gasi. Usledio je elektronski dnevnik koji ima više namena, učestvuje u radu bezbednosne mreže video nadzora i kontrole u školi. U Medicinskoj školi (gde takođe predaje informatiku) napravio je novu internet stranicu i aplikaciju, radi i na dizajnu i programiranju sajta Srpska istorija.
Povrh svega, Filip Klain sve to radi bez nadoknade. Zaključak o ovom nastavniku izvedite sami. Svakako nestvarno deluje u današnjem svetu.

Povezane objave