„DEDINA GARAŽA“ DECI SA AUTIZMOM OD SRCA

Autor Uklonimo barijere
uklonimo barijere

Foto:Lična arhiva

Ko još nije čuo za “Dedinu garažu” u Nišu. To je mesto u Kovanlučkoj ulici namenjeno svim klincima i klincezama koji bi da slobodno vreme provedu kreativno, zabavljajući se mimo ekrana računara i mobilnih telefona. Praveći igračke, razvijaju svoju motoriku, a donirajući ih drugoj deci odrastaju u solidarne i humane ljude. Na ideju da napravi jedno ovakvo mesto došla je Nina Spasić koja sa prijateljima i saradnicima, već sedam godina organizuje radionice – garažaonice u kojima deca provode kvalitetno vreme, kako sa drugom decom, tako i sa roditeljima.
Nina stalno unapređuje svoj rad i obogaćuje aktivnosti novim radionicama. Ovoga puta smislila je nešto jako lepo, a to nešto zove se “Stvaralac velikog srca”.

Cela priča se desila spontano. Nas je jedna mama iz Udruženja GUPOAN (Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom) pozvala da održimo jednu stvaralačku radioniicu. Nismo očekivali da će se desiti takva sinergija sa tom dečicom, i tada smo osetili da je to njima stvarno potrebno. Videli smo da se ta deca raduju, jer im je data mogućnost da stvaraju. Prosto smo odmah znali da to želimo kontinuirano da radimo, kaže Nina Spasić iz Udruženja „Dedina garaža“, i dodaje:
Primetili smo, takođe, i da su njihovi roditelji preumorni i da je zapravo i njima potreban nekakav vid podrške. Trudimo se da im ojačamo dobru volju koja im nedostaje, i jačamo ih da istraju i da mogu da rade sa svojom decom, jer su u radionice i oni uključeni. Kada dođu na radionice, ne smeju biti opterećeni ničim, pa ni materijalno.

uklonimo barijere

Foto:Lična arhiva

Upravo zbog toga ljudi iz „Dedine garaže“ su osmislili serijal radionica, koje nude široj zajednici. Pozivaju porodice da u što većem broju dovode svoju decu , a deo sredstava koje budu uplaćivali ( kako su činili i u dosadašnjoj praksi), odlaziće na održavanje radionice za decu iz udruženja Gupoan, dakle za decu sa autizmom.
Na tim radionicama, sa decom koja nemaju autizam, nastojaćemo da delujemo edukativno. Da im približimo pojmove kao što su humanost, empatija, da ih upoznamo sa činjenicom da sami aktivno mogu da učestvuju u rešavanju nekog problema, a ne da posmatraju i konstatuju kako je sve tužno i žalosno, ali hvala Bogu pa se nije njima desilo. Ne, nego da probudimo svest kod dece šta je to što mogu da učine, kako bi učestvovali u izazovima, i pomogli u krajnjem drugoj osobi, koja se razlikuje od njih.
A najbolje je to činiti od malih nogu. To je inkluzija, kako je ja zovem, inkluzija kroz srce. Da se svi zajedno, i deca sa autizmom, i ona druga – osećaju jednako, i da svi zajedno doprinose da svet bude bolje mesto za život. Posebno bolje mesto za one ljude, koji su još uvek u našem društvu, na neki način stigmatizovani. Zapravo želimo da, radeći sa decom, stvaramo neki bolji i humaniji svet sutra, i prekosutra, da promenimo sve ono u čemu smo u odnosu prema osobama sa invaliditetom grešili i još uvek grešimo – obrazlaže Nina Spasić metodologiju rada i cilj sa kojem je krenula u ovaj izazov.

Nina Spasić se nije školovala za ovaj posao, ali ga oseća mnogo bolje od pojedinih školovanih ljudi. Zato što ga oseća srcem.

Uklonimo Barijere

Foto:Lična arhiva

Ja sam inače pobornik jednog pravca koji se zove antipedagogija. A taj pravac kaže da nismo mi pozvani da deci govorimo šta je dobro, a šta loše. Pozvani smo da sa njima zajedno idemo kroz život, uvažavajući autentičnost i individualnost svakog deteta, što mi praktijkujemo u „Dedinoj garaži“. U tom slučaju nam nije uopšte teško da radimo i sa decom sa autizmom. Svako dete sa autizmom je jedan mali kosmos, i veliki izazov za nas. Pitanje je naše duše koliko je spremna na različitost. To je ta zakonitost – da dozvolite nekom da bude drugačiji, poseban i da vidite na koji način možete da nađete tu zajedničku , prijatnu notu u kojoj radite, bivate zajedno, u kojoj se volite.
Zdravoj deci da pomognemo da razumeju decu sa autizmom, a u deci sa autizmom da pokrenemo stvaralačke potencijele, sve ono što dovodi do sreće. To je zapravo suština svega onoga što mi radimo u „Dedinoj garaži“. Jačamo njihovo samopouzdanje i veru u sebe.

A u radionici “Stvaralac velikog srca” mogu svi da učestvuju i pomognu deci sa autizmom. Nina deli vaučere koji pružaju mogućnost da deci za Novu godinu poklonite sreću, odnosno mogućnost da stvaraju na radionicama. Svi roditelji, koji redovno odlaze u Dedinu garažu mogu kupiti ovaj vaučer, ali i oni koji jednostavno žele da pomognu udruženju Gupoan koje opstaje i finansira se samo, jer polovina sume njegove vrednosti ide mališanima sa autizmom.
To je, kako reče Nina, novogodišnja čarolija za decu sa autizmom, za koju u dogledno vreme planira i druženje sa ostalom decom kroz zajedničke radionice.

Autor: Milena Vidojković

 

Povezane objave