CRTEŽOM TI PRIČAM

Autor Uklonimo barijere
Uklonimo Barijere

Foto: Arhiva Udruženja „GUPOAN“

Veoma zanimljiva izložba radova dece sa autizmom, pod nazivom “Crtežom ti pričam“ održana je u Oficirskom domu u Nišu.

Izložba je realizovana  zahvaljujući Udruženju „Akord medija“ Gradskom udruženju za pomoć osobama sa autizmom a u saradnji sa Kancelarijom za mlade grada Niša i Lions klubom.

Ovom izložbom Niš je poslao snažnu poruku o neophodnosti formiranja registra osoba koje su obolele od autizma.

Uklonimo Barijere

Foto: Arhiva Udruženja „GUPOAN“

– Na ovaj način proširujemo saradnju sa svim mladim ljudima u gradu. Mislim da smo na dobrom putu, a jedna od najvažnijih poruka koju šaljemo je da je važno da se što pre usvoji nacionalni registar osoba koje su obolele od autizma i da se njima, kao i njihovim roditeljima na neki način sistemski pomogne – istakao je Jovan Milić, koordinator Kancelarije za mlade.

Da je za osobe sa autizmom i za njihove roditelje najvažnije formirati nacionalni registar osoba sa autizmom potvrdila je i Ana Lazarević, zamenik predsednika Udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

Uklonimo Barijere

Foto: Arhiva Udruženja „GUPOAN“

– Registar će biti velika stavka u našoj borbi za decu sa autizmom, jer konačno će i deca i roditelji dobiti odgovor na pitanje šta društvo može da preduzme kada roditelja više nema. A to je naš veliki problem i bolno pitanje. Najveći korak koji će mnogo značiti za roditelje dece sa autizmom jeste Centar za smeštaj dece. Deca bi u tom Centru imala odgovarajuće tretmane koji bi poboljšali njihov život, njihove funkcije, a samim tim  roditelji bi bili spokojniji – kaže Ana Lazarević.

Izložba radova dece obolele od autizma je, definitivno, pobudila interesovanje kod nadležnih da neke stvari ubrzaju i da jedan po jedan problem rešavaju.

Uklonimo Barijere

Foto: Arhiva Udruženja „GUPOAN“

Obično one, koji su najzaslužniji da se stvari pokrenu iz mesta, zaboravimo. A to je Katarina Jovanović, koordinator u radionicama za decu u Udruženju “GUPOAN”, koja više od šest godina strpljivo radi sa ovom decom i zahvaljujući kojoj su svi radovi na izložbi i nastali.

– Ovde je stalo  više od 6 godina rada i truda, nečiji čitav život je stao u ovim crtežima. Nadam se da ćemo vrlo brzo napraviti novu izložbu, jer radimo punom parom, održavamo radionice i deci smo posvećeni maksimalno. Mislim da o svemu dovoljno govori naziv izložbe “Crtežom ti pričam”. Deca kroz crtež ne izražavaju samo svoju kreativnost, već i skrivene emocije koje nose u sebi i koje ni na koji način drugima ne mogu da prenesu. Preko crteža mi čitamo njihovu ličnost, što nam puno pomaže u  komunikaciji sa njima, kao  i nastojanju stručnih lica da im pomognu da vode koliko- toliko samostalan život. Ovo je lepša strana autizma, i treba je sačuvati – kaže Katarina Jovanović, student završne godine medicine koja je kroz volonterski rad ovoj deci darivala više od 6 godina.

Uklonimo Barijere

Foto: Arhiva Udruženja „GUPOAN“

Grad je podržao organizovanje ove izložbe, ali je podrška potrebna i u drugim oblastima kako bi Udruženje opstalo i moglo da bude i u nastavku mala oaza mira za ovu decu, koju roditelji dovode u radionice, kod psihologa, pedagoga i ostalih stručnih lica, koja ovde volontiraju.

Izložba je samo rezultat dobrog rada Udruženja „GUPOAN”, ali do rezultata valja stići. A to nije lako.

 

 

Autor: Milena Vidojković

Povezane objave