„BITISANJE – GLUV NIJE NEM“

Autor Uklonimo barijere
Uklonimo Barijere

Foto: Arhiva Zu Centra

„Bitisanje – gluv nije nem“ je naziv dokumentarnog filma koji su snimili članovi  ZU Centra i Udruženja „Zu Zu Zujalice“.

Film govori o važnosti komunikacije zajednice sa gluvim i nagluvim osobama. Kako žive gluvi i nagluvi u Srbiji, sa kojim se problemima svakodnevno suočavaju u obrazovanju, zdravstvu i kulturi, kao i u svakodnevnom životu – samo su neke od tema, kojih se je film dotakao.

Scenario za film nastao je iz ličnih, anonimnih priča koje su pristigle iz 40 udruženja gluvih i nagluvih iz čitave Srbije. Za potrebe scenarija kontaktirane su i institucije u Nišu i okolini koje se bave edukacijom, zdravstvom i kulturom – kaže koordinator ovog projekta, Milica Lazarević.

Cilj inicijative jeste edukacija i osvešćivanje čujućih građana o višedecenijskim problemima zajednice gluvih i nagluvih, kao i edukacija mladih ljudi na temu neravnopravnosti i diskriminacije  zajednice gluvih i nagluvih, kaže Mladen Milojković, glumac i jedan od scenarista filma.

Uklonimo Barijere

Foto: Arhiva Zu Centra

Veoma je važno, u kontekstu priče o edukaciji mladih, da je Udruženje „Zu Zu Zujalice“ sklopilo saradnju sa srednjim školama u Nišu, kako bi njihovi đaci mogli da pogledaju film. Film je već prikazan u nekoliko škola i zapanjujući je podatak da je u tim školama veoma mali broj dece koja su videla ili srela gluvu osobu.

Kroz ceo film ide znakovni jezik. Prikazan je najosnovniji znak za pomoć, za „ne mogu“ ili „mogu“. Poruku, upućenu javnosti, prenela je glavna junakinja filma Milica Đokić, plesačica, predsednica  Opštinske organizacije gluvih i nagluvih iz Paraćina i jedna od pobednica emisije „Ja imam talenat“. Ona je u ovom filmu pokazala sve svoje umeće kao prava glumica i neko ko najbolje poznaje probleme gluvih i nagluvih osoba, jer je sa njima suočena.

Scenario za film potpisuju Milica Lazarević, koordinator projekta i Mladen Milojković, glumac Lutkarskog pozorišta u Nišu. Kostime i maske je uradila Ivana Savić, a koreografi su Milica Đokić i Petar Stojanović iz novosadskog plesnog centra Alegro. Pomagala je i Tea Lukač iz Beograda, koja se bavi  uglavnom snimanjem dokumentarnih filmova. Naslovnu numeru za film kreirao je niški bend „The Dunđers“.

– Naša ideja je bila da kroz projekat „Bitisanje“ napravimo serijal, i već imamo ideje kako dalje. Želimo da radimo filmove o osobama sa svim vrstama invaliditeta – o osobama koje ne vide, koje su u kolicima, ili imaju kakve druge probleme….Drago nam je da je ideja naišla na razumevanje kod mladih ljudi. Deca u školama su odmah izrazila želju da nam pomognu, iznosila su svoje predloge, hoće da nam se pridruže – i ta povratna informacija je za nas kao vetar u leđa, koji nas gura napred – kažu Mladen i Milica.

Uklonimo Barijere

uklonimo barijere

Igrano dokumentarni film „Bitisanje – gluv nije nem“ snimljen je uz finansijsku pomoć Evropske unije, a uz pomoć Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Film možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=LlZkQOX9F4Y

Autor: Sanja Klarić

Povezane objave