Be My Eyes: Tehnologijom do ukanjanja barijera i povezivanja ljudi

Autor Uklonimo barijere

Autor: Petar Veljković

Uklonimo Barijere-Be my eyes

Foto: pixabay.com

Be My Eyes je besplatna mobilna aplikacija osmišljena samo sa jednim ciljem – da olakša život slepim i slabovidim osobama! Ono što ovu aplikaciju razlikuje od svega ostalog, jeste to da je za nju potrebna međusobna ljudska saradnja!

Aplikacija u svakom smislu razbija barijere, povezuje ljude i pomaže im da zajedno razvijaju vidike (doslovno i figurativno) i zajedno rešavaju probleme.

U bilo kom trenutku, sa bilo kog mesta, možete zatražiti pomoć ili izaći u susret nekome kome je pomoć potrebna.

Aplikacija povezuje slepe i slabovide osobe i volontere širom sveta. Pomoć se može potražiti na 180 različitih jezika, a od 2015. godine, od kada je nastala, do danas prijavilo se preko tri miliona volontera, što je čini najvećom onlajn zajednicom za slepe i slabovide ljude na celom svetu!

Princip je jednostavan. Pritiskom na dugme Be My Eyes aplikacija uspostavlja video-poziv između slepe i slabovide osobe i volontera.

Može se koristiti u najrazličitijim situacijama. Prvenstveno, koristi se za rešavanje svakodnevnih prepreka i problema.

Na sajtu www.bemyeyes.com izdvojili su deset najčešćih situacija u kojima se slepe i slabovide osobe obraćaju prijateljima volonterima.

  1. Pronalaženje izgubljenih predmeta ili onih koji su pali sa mesta na kome uobičajeno stoje
  2. Opisivanje fotografija, slika ili drugih umetničkih dela
  3. Uklapanje i opisivanje boja
  4. Čitanje upustava za upotrebu na proizvodima
  5. Čitanje sadržaja sa ekrana računara
  6. Kupovina
  7. Pronalaženje i čitanje roka upotrebe na kvarljivim namirnicama
  8. Upoznavanje i prilagođavanje u novim prostorijama i na novim mestima
  9. Razlikovanje prehrambenih proizvoda
  10. Informacije vezane za javni ili drugu vrstu prevoza (kada dolazi, polazi…)

Ilija Jovanović, deo tima „Uklonimo barijere“, pronašao je ovu aplikaciju i na njoj napravio nalog. Ističe Ilija, željno iščekuje svoj prvi poziv ili poruku.

„Još uvek čekam na prvi poziv. Ima preko 3 miliona volontera, a daleko manje korisnika aplikacije. Tako da, još uvek radi po principu, ko se prvi prihvati poziva. To je i dobro, jer je odaziv momentalan i korisnici, kojima treba bilo koji vid pomoći, ne moraju da čekaju. Bukvalno odgovor dobijaju u trenutku“, kaže Ilija Jovanović.

Aplikacija je dostupna i za iOS i za Android operativne sisteme.

Broj volontera iz dana u dan raste, Be My Eyes povezuje ljude širom sveta, uklanja barijere, kako fizičke, tako i prostorne, a zasigurno može dati ideju i nekom od naših programera koji će svoju aplikaciju i ideju prilagoditi potrebama našeg područja i prilagoditi je osobama drugim vidovima invaliditeta.

Povezane objave