BALKANSKA LIGA KOŠARKE U KOLICIMA

Autor Uklonimo barijere
Uklonimo Barijere

Foto: KK „Nais“

Košarkaški klub “Nais” iz Niša učestvovao je na prvom turniru Košarke u kolicima u Bijeljini. Ova niški klub je svoju prvu utakmicu prilikom osnivanja pre četiri godine odigrao upravo u ovom gradu.

U Bijeljini je odigrano prvo kolo Balkanske lige košarke u kolicima, koje je svečano otvorio gradonačelnik Ljubiša Petrović. Klub „Bijeljina“ je ujedno obeležio 20 godina postojanja i predstavlja jedan od najstarijih klubova košarke u kolicima.

Ovakvi susreti su za Košarkaški klub “Nais“ posebno značajni u ovom trenutku, kada je liga u procesu formiranja. Praktično je ovo jedina takmičarska liga koja se održava u sezoni 2021/2022. Igračima košarke u kolicima omogućava šest noćenja u inostranstvu, kada dobijaju priliku da se opuste i druže.

Uklonimo Barijere

Foto: KK „Nais“

Bijeljina je primer  dobre organizacije i sportskih aktivnosti i socijalnog života igrača. Ne samo zbog korone, već i generalno gledano. Za osobe sa invaliditetom ovo je filter, jer se druže sa ljudima koji imaju iste ili slične probleme, i dobijaju  priliku da razmenjuju iskustva i jedni druge bodre.

– Ovo je liga takmičarskog karaktera na kraju koje, posle devet turnira i četiri kola, imamo pobednika. U ovom slučaju su svi pobednici. Dovoljno je samo da dođu na utakmicu i odigraju je. Ukoliko pobede prihvate čestitku, ukoliko izgube da čestitaju protivniku koji je bio bolji. Ono što sam video i što se događalo u Bijeljini, verujem da će se događati i prilikom naredne lige  – da svi budu srećni i resocijalizovani.  Gode i kritike igrača koji igraju neke druge regionalne lige  da smo na pravom putu, i da je ono što je nedostajalo košarci u kolicima u ovom delu sveta je upravo  Balkanska liga košarke u kolicima, posebno onaj socijalni deo jer i posle takmičenja ostaje nešto, što je veoma značajno za osobe sa invaliditetom, –  kaže prof. dr Marko Aleksandrović, izvršni direktor Balkanske lige.

Uklonimo Barijere

Foto: KK „Nais“

Posle Bijeljine usledio je dogovor sa ljudima iz „Levskog“ iz Sofije, gde je sedište lige,  da se formira pravno lice. To je trebalo da se desi znatno ranije, ali zbog zabrane ulaska u Bugarsku zbog korone, dogovor je bio odložen. Balkanska liga košarke u kolicima formirana je pre nekoliko dana i ona će ubuduće voditi računa o organizaciji lige.

–  Verujemo da će naredne godine ova liga biti tako koncipirana da će imati svoj budžet  za sve klubove koji su ove godine participrali, i da tada za njih bude sve besplatno, – naglašava prof. Marko Aleksandrović.

Ovo je samo deo priče o adaptivnom sportu koji se punih 12 godina kroz obrazovanje neguje na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

Javnosti je malo poznato da  na ovom fakultetu rade profesori koji svoje znanje i praktična iskustva usmeravaju ka osobama sa invaliditetom i igraju veliku ulogu u njihovom, ne samo fizičkom osnaživanju, već i u socijalizaciji i inkluziji, o kojoj toliko mnogo govorimo, ali – kako stvari stoje – u praksi malo činimo.

Profesori ovog fakulteta dr Marko Aleksandrović i dr Bojan Jorgić ne sede skrštenih ruku, a rezulatati njihovog rada su više nego vidljivi.

Autor: Milena Vidojković

Povezane objave