INKLUZIJA U SPORTU

Autor Uklonimo barijere
Uklonimo Barijere

Foto: EU Info Point Niš

„Sport je jednako važan za sve“, poruka je poslata sa Trga kralja Milana u Nišu, gde je obeležena Evropska nedelja sporta.

Grad Niš je u saradnji sa EU info kutkom po prvi put sa podlogom na centralnom gradskom trgu organizovao rekreativno bavljenje sportom kao izuzetno važnom aktivnošću za decu, mlade i odrasle,  ali i za osobe sa invaliditetom bilo kojeg stepena. Evropska nedelja sporta bila je ovoga puta u znaku košarke u kolicima.

Klub košarke u kolicima „Nais“ je zajedno sa EU info kutkom organizovao, na neki način, inkluzivnu košarkašku utakmicu, jer su u njoj mogli da se oprobaju svi – i osobe bez i osobe sa invaliditetom. Inkluzija ovakve vrste je najbolji način da se svi upoznaju sa problemima osoba sa invaliditetom i  „uđu u njihove cipele“.

Uklonimo Barijere

Foto: EU Info Point Niš

Košarkaški klub „Nais“ je i inače sastavljen od jednih i drugih osoba, pa je košarka u kolicima postala zajednički sport u kojem se često osobe sa invaliditetom bolje snalaze. To govori da je sport veoma važan, jer bez obzira na telesnu invalidnost neko može da postiže vrhunske rezultate. Uostalom, to su pokazali i naši učesnici  na nedavno održanim paraolimpijskim igrama u Tokiju.

„Danas iz centra šaljemo poruku o važnosti sporta za sve, a posebno za osobe sa invaliditetom. Ovo je istovremeno i poruka o važnosti inkluzije i društva po meri svih. U odigranim utakmicama nije bio važan broj koševa, mnogo važnje je da se izborimo sa barijerama – bilo da je reč o fizičkim ili o predrasudama.

Podsećam da je delegacija Evropske unije ove godine bila partner Paraolimpijskom komitetu Srbije na predstavljanju naših paraolimpijaca u Tokiju. Tom prilikom je organizovana i nacionalna kampanja „Parainspirisani“, a događaj u Nišu je samo velika završnica te kampanje“, kazala je Danijela Vučić, menadžerka EU info kutka Niš.

Na prilagođenom košarkaškom terenu u centru grada su odigrane utakmice, šutirane trojke, izvođena slobodna bacanja, mnogi su se oprobali u šutu preko celog terena, a kao specijalna igra organizovan je „Put oko Evrope“ u okviru kojeg se igrao revijalni meč.

Uklonimo Barijere

Foto: EU Info Point Niš

„Ovo je prvi put da u centru grada košarkaši u kolicima zauzmu svoje mesto i da pokažu prolaznicima da postoje. Jako mi je drago da su tu i mnoge osobe bez invaliditeta, kao i studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja. Svi su seli u kolica i pokazali da su jednaki“ – rekao je dr Marko Aleksandrović, predsednik KKK „Nais“. On je svim osobama sa invaliditetom poručio da se bave fizičkom aktivnošću, i da su im vrata KKK „Nais“ otvorena, da mogu uvek da dođu da se druže, da igraju i da se takmiče.

Uklonimo Barijere

Foto: EU Info Point Niš

„Paraolimpijski sport ima za cilj da osobe sa invaliditetom uključi u normalno društveno funkcionisanje, da podigne kvalitet njihovog života i sa tim ciljem su ove igre i osnovane. Naš fakultet je prepoznao značaj paraolimpijskog sporta i ja sam veoma zahvalan kolegama dr Marku Aleksandroviću i dr Bojanu Jorgiću koji uspešno rade u ovoj oblasti. Zahvaljujući njima je osnovan Košarkaški klub u kolicima,  potom Klub za golbal za slepe, a pre je bio plivački klub „Delfin“ koji i danas uspešno radi. Osim toga naš fakultet je jedan od retkih koji ima veliki broj predmeta  koji izučavaju fizičku aktivnost osoba sa invaliditetom  i jedini koji je u praksi zastupljen  u sportskim klubovima osoba sa invaliditetom“, rekao je prof. dr Nenad Stoiljković, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu.

Uklonimo Barijere

Foto: EU Info Point Niš

Ovaj događaj na Trgu kralja Milana pratio je veliki broj ljudi, među kojima je najviše bilo mladih, uglavnom srednjoškolaca, ali i roditelja sa decom.

 

Autor: Sanja Klarić

Povezane objave